‹ Nur Rehberi Kütüphanesi

DUA

Bediüzzaman Said Nursî'nin Risale-i Nur Külliyatı'nda DUA konusuyla ilgili bölümler, atıflar ve Kur'ân âyetleri.

Kur'ân-ı Kerîm'den İlgili Âyetler

Konu adının geçtiği âyetler

"Hani bir zamanlar, "Ey Musa, biz tek çeşit yemeğe asla katlanamayacağız, yeter artık bizim için Rabbine dua et de bize yerin yetiştirdiği şeylerden; sebzesinden, kabağından, sarmısağından, mercimeğinden ve soğanından çıkarsın." dediniz. O da size "O üstün olanı daha aşağı olanla değiştirmek mi istiyorsunuz? Bir kasabaya konaklayın o vakit istediğiniz elbette olacaktır." dedi. Üzerlerine zillet ve meskenet damgası vuruldu ve nihayet Allah'dan bir gazaba uğradılar. Evet öyle oldu, çünkü Allah'ın âyetlerini inkâr ediyorlar ve haksız yere peygamberleri öldürüyorlardı. Evet öyle oldu, çünkü isyana dalıyorlar ve aşırı gidiyorlardı."
Bakara Sûresi, 61. Âyet
"Onlar, "Bizim için Rabbine dua et, her ne ise onu bize açıklasın." dediler. Musa, "Rabbim buyuruyor ki, o ne pek yaşlı, ne de pek taze, ikisi arası dinç bir sığırdır, haydi emrolunduğunuz işi yapınız." dedi."
Bakara Sûresi, 68. Âyet
"Onlar, "Bizim için Rabbine dua et, rengi ne ise onu bize açıklasın." dediler. Musa, "Rabbim buyuruyor ki, o, bakanlara sürur veren, sapsarı bir sığırdır." dedi."
Bakara Sûresi, 69. Âyet
"Onlar, "Bizim için Rabbine dua et, o nedir bize iyice açıklasın, çünkü o bize biraz karışık geldi, bununla beraber Allah dilerse onu elbette buluruz." dediler."
Bakara Sûresi, 70. Âyet
"Ve ne vakit ki İbrahim, Beyt'in temellerini yükseltmeye başladı, İsmail ile birlikte şöyle dua ettiler: Ey Rabbimiz, bizden kabul buyur, hiç şüphesiz işiten sensin, bilen sensin."
Bakara Sûresi, 127. Âyet
"Şayet kullarım, sana benden sordularsa, gerçekten ben çok yakınımdır. Bana dua edince, duacının duasını kabul ederim. O halde onlar da benim davetime koşsunlar ve bana hakkıyla iman etsinler ki, doğru yola gidebilsinler."
Bakara Sûresi, 186. Âyet
"Orada Zekeriyya, Rabbine dua etti: "Rabbim! Bana katından hayırlı bir nesil ver. Şüphesiz sen, duayı hakkıyle işitensin" dedi."
Âl-i İmrân Sûresi, 38. Âyet
"Sırf Allah'ın rızasını dileyerek sabah akşam Rab'lerine dua edenleri huzurundan kovma. Onların hesabından sen sorumlu değilsin, onlar da senin hesabından sorumlu değiller. Onları yanından kovduğun takdirde zalimlerden olursun."
En'âm Sûresi, 52. Âyet
"Rabbinize yalvara yalvara ve gizlice dua edin. Çünkü O, haddi aşanları sevmez."
A'râf Sûresi, 55. Âyet
"Düzeltildikten sonra yeryüzünde bozgunculuk yapmayın. O'na, korkarak ve rahmetini umarak dua edin. Muhakkak ki Allah'ın rahmeti, iyilik edenlere yakındır."
A'râf Sûresi, 56. Âyet
"Ne zaman ki, azap üzerlerine çöktü, dediler ki, "Ey Musa! Bizim için Rabbine dua et, sana olan ahdi hürmetine eğer bizden bu azabı kaldırır uzaklaştırırsan, yemin olsun ki, sana kesinlikle iman edeceğiz. Ve İsrailoğullarını seninle birlikte göndereceğiz.""
A'râf Sûresi, 134. Âyet
"Oysa en güzel isimler Allah'ındır. Bundan dolayı Allah'a onlarla dua edin. Onun isimlerinde sapıklık eden mülhidleri (inkârcıları) terkedin. Onlar yakında yaptıklarının cezasını çekecekler."
A'râf Sûresi, 180. Âyet
"Sizi bir tek nefisten yaratan, onunla sükûnet bulsun diye eşini de ondan yaratan Allah'tır. O, eşini kucaklayıp sarılınca (ona yaklaşınca), eşi hafif bir yük yüklendi (hâmile kaldı). Bir müddet böyle geçti, derken yükü ağırlaştı. O vakit ikisi birden Rableri olan Allah'a şöyle dua ettiler: "Eğer bize salih bir evlat verirsen, biz muhakkak şükredenlerden olacağız.""
A'râf Sûresi, 189. Âyet
"O vakit siz Rabbinizden yardım diliyordunuz. O da: "Ben işte ardarda bin melekle size yardım ediyorum" diye duanızı kabul buyurmuştu."
Enfâl Sûresi, 9. Âyet
"Kâbe huzurunda onların duaları ise ıslık çalıp el çırpmaktan başka birşey değildir. O halde inkârınızdan (ve nankörlüğünüzden) dolayı bu azabı tadın bakalım."
Enfâl Sûresi, 35. Âyet
"Yine bedevilerden kimi de vardır ki, Allah'a ve ahiret gününe inanır ve harcadığını Allah katında yakınlıklara ve Peygamber'in dualarını almaya vesile sayar. Gerçekten de bu, onlar için bir yakınlıktır. Allah onları rahmeti içine koyacaktır. Şüphesizki, Allah bağışlayıcıdır ve rahmet edicidir."
Tevbe Sûresi, 99. Âyet
"Onların mallarından sadaka al ki, onunla kendilerini temizlersin, tertemiz edersin. Bir de haklarında hayır dua et. Çünkü senin duan kalblerini yatıştırır. Allah işitendir, bilendir."
Tevbe Sûresi, 103. Âyet
"Onların oradaki duaları: "Allahım, sen yücelerden yücesin"; sağlık dilekleri "selâm", dualarının sonu da "Âlemlerin Rabbi Allah'a hamdolsun." diye şükretmek olacaktır."
Yûnus Sûresi, 10. Âyet
"İnsana bir sıkıntı dokunduğu zaman, gerek yan yatarken, gerek otururken, gerek dikilirken bize dua eder. Kendisinden sıkıntısını gideriverdik mi sanki kendisine dokunan o sıkıntı için bize hiç yalvarmamış gibi aldırmadan geçer gider. İşte o aşırı gidenlere yaptıkları şeyler böyle güzel gelir."
Yûnus Sûresi, 12. Âyet
"Allah buyurdu: "Her ikinizin de duası kesinlikle kabul olundu. Siz yine doğru ve dürüst olmaya devam edin. Kendini bilmeyenlerin yoluna sakın uymayın.""
Yûnus Sûresi, 89. Âyet
"Semud kavmine de kardeşleri Salih'i gönderdik. Dedi ki, "Ey kavmim! Allah'a kulluk edin. Sizin O'ndan başka bir tanrınız daha yoktur. Sizi topraktan O meydana getirdi. Sizi orada ömür sürmeye O memur etti. Bu sebepten O'nun mağfiretini isteyin, sonra O'na tevbe edin. Şüphesiz Rabbim yakındır, dualarınızı kabul eder.""
Hûd Sûresi, 61. Âyet
"Bunun üzerine Rabbi, onun duasını kabul buyurdu da ondan onların tuzaklarını bertaraf etti. Muhakkak ki O, evet O, hakkiyle işiten, hakkiyle bilendir."
Yûsuf Sûresi, 34. Âyet
"Gerçek dua O'nadır. O'nun dışında yalvarıp durdukları ise onlara hiçbir şeyle cevap veremezler. Onlar olsa olsa ağzına su gelsin diye iki avucunu açana benzer ki, o, ona gelmez. Kâfirlerin duası hep bir sapıklık içindedir."
Ra'd Sûresi, 14. Âyet
""İhtiyarlık halimde bana İsmail'i ve İshak'ı lutfeden Allah'a hamd olsun. Şüphesiz ki Rabbim duamı çok iyi işitir."
İbrâhim Sûresi, 39. Âyet
""Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazını dosdoğru kılanlardan eyle! Ey Rabbimiz! duamı kabul et!"
İbrâhim Sûresi, 40. Âyet
"İnsan, hayrın gelmesine dua ettiği gibi kötülüğün gelmesine de dua eder. İnsan pek acelecidir."
İsrâ Sûresi, 11. Âyet
"Şöyle demişti: "Ey Rabbim! Şüphesiz (artık öyle bir durumdayım ki) benim kemiğim zayıflayıp gevşedi ve başım(ın saçı) bembeyaz alev gibi tutuştu. Sana dua etmekle de ey Rabbim, hiçbir zaman bedbaht olmadım.""
Meryem Sûresi, 4. Âyet
""Ben, sizden ve Allah'tan başka taptığınız şeylerden çekilip ayrılırım da Rabbime dua (ibadet) ederim. Rabbime yalvarışımda mahrum kalmayacağımı umarım.""
Meryem Sûresi, 48. Âyet
"Sen (Allah'a ettiğin dua ve zikirle) sesini yükseltirsen (bilki Allah bundan mustağnîdir.). Çünkü O şüphesiz gizliyi de, gizlinin gizlisini de bilir."
Tâhâ Sûresi, 7. Âyet
"Nuh da daha önceleri bize yalvarmıştı; biz de onun duasını kabul ettik, kendisini ve ailesini büyük sıkıntıdan kurtardık."
Enbiyâ Sûresi, 76. Âyet

Anlamca ilgili âyetler

"Çifte ve teke."
Fecr Sûresi, 3. Âyet
"Ay tutulur,"
Kıyâmet Sûresi, 8. Âyet
"Hâ Mîm."
Mü'min Sûresi, 1. Âyet
"Hâ Mîm."
Fussilet Sûresi, 1. Âyet
"Seçip ayıranlara,"
Mürselât Sûresi, 4. Âyet
"Yâsîn."
Yâsîn Sûresi, 1. Âyet
"Cennetime gir."
Fecr Sûresi, 30. Âyet
"Andolsun Tûr'a,"
Tûr Sûresi, 1. Âyet
"Yaydıkça yayanlara,"
Mürselât Sûresi, 3. Âyet
"İkisinde de akıp giden iki kaynak vardır."
Rahmân Sûresi, 50. Âyet

Risale-i Nur'da Geçtiği Yerler

Dua-yı Nebeviye ile zâhir olan mu’cizeler

Mektubat · s.157 On Dördüncü İşaret

Duanın kabul şartları hakkında

Mektubat · s.467 Birinci Sual
Lem'alar · s.264 Birincisi

Dua Hakkında

Mektubat · s.501 Yirmi Dördüncü Mektubun Birinci Zeyli
Sözler · s.502 Beşinci Nokta
Sözler · s.520 Dördüncü Nükte
Mesnevî-i Nuriye · s.369 Sh'daki 2. İ’lem
Mesnevî-i Nuriye · s.352 Sh.'daki İ’lem

Duaların kabul olmaması

Dua ve zikirlerde dünya'ya ait faideleri gaye etmemek

Lem'alar · s.318 İkinci Mes’ele

İhtiyaç vaziyeti, icabe-i duaya vesile olduğuna iki kıssa-i Kur’aniye

Lem'alar · s.12 Birinci ve İkinci Lem'alar

Şifa duası hakkında

Lem'alar · s.24 Birinci Mes’ele
Lem'alar · s.484 On Yedinci Deva

Yemek duası

Sözler · s.85 Sh.'daki 3.p

Üstadın hazin bir duası

Lem'alar · s.313 On İkinci Nota

Hz.Veysel Karanî'nin duasının meali

Mektubat · s.405 Sh.’daki 2.p.'dan İtibaren

Esma-ül Hüsna sırrıyla yapılan münacaat ( dua )

Lem'alar · s.846 Altıncı Bab

Duanın binler insanlara bağışlanması ve ölmüş insanlara yapılan dualar

Şuâlar · s.1053 Birinci Sual
Bu konuyu etkileşimli fihristte incele →
Kart hazırlanıyor…